$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[SHOWCASES]_$type=two$c=4$au=0$cm=0$m=0$sn=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

CO2 uitstoot Analyse in een Transportonderneming

 


CO2-uitstoot analyse in een transport onderneming

In de huidige bedrijfswereld is de aandacht op duurzaamheid en milieubewustzijn niet meer weg te denken. Dit geldt ook zeker voor transportondernemingen, waar CO2-uitstoot en de rapportering erover een veel besproken onderwerp is. Bij TLCC hebben we het afgelopen jaar heel wat vragen over dit thema ontvangen en hierop onze dienstverlening aangepast.  In deze nieuwe blog post leggen we bondig uit wat hiervan de aanleiding was en hoe we dergelijke rapportering vragen beantwoorden.

Aanleiding

De noodzaak voor CO2-uitstoot analyse in transportondernemingen wordt gedreven door verschillende factoren. Ten eerste is er de regelgeving, zoals de Europese CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive), die bedrijven verplicht om hun milieu-impact te rapporteren. Deze wetgeving is bedoeld om transparantie te bevorderen en bedrijven aan te moedigen om duurzamere praktijken te volgen. Volgens deze regelgeving worden grote bedrijven verplicht om vanaf boekjaar 2024 te rapporteren over de CO2 uitstoot in hun ganse waardeketen. En dit niet alleen over hun eigen activiteiten maar ook over deze van externe partners die in hun logistieke keten worden betrokken.  Dit is exact de reden waarom vele transportbedrijven zich sedert enkele maanden geconfronteerd zien met de vraag naar rapportering over hun CO2 uitstoot.

Daarnaast is er een groeiende vraag van klanten die steeds bewuster worden van de milieu-impact van de producten en diensten die ze consumeren. Klanten willen steeds vaker weten hoe hun keuzes bijdragen aan de CO2-uitstoot en zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Berekeningsmethodiek 

Cruciaal in het opzetten van een CO2 rapportering is de keuze van een geschikte berekening logica.  In een volle vrachten scenario is dit bijzonder eenvoudig.  De volledige uitstoot van de vrachtwagen kan worden toebedeeld aan de vracht die werd vervoerd.  Complexer wordt het echter bij een gelijkaardige berekening op een distributie of groupage activiteit waarbij meerdere opdrachten tegelijk worden vervoerd.  In deze situaties speelt dus niet enkel de berekening van de CO2 uitstoot op rit niveau maar vooral de verdeling ervan over de verschillende deelopdrachten.

Een houvast hiervoor kan worden gevonden in het GLEC Framework (Global Logistics Emission Council).  Dat biedt een gestandaardiseerde methodiek voor het berekenen en rapporteren van de CO2-uitstoot in de logistieke sector. Het omvat alle logistieke activiteiten, waaronder weg-, spoor-, lucht- en zeetransport, evenals magazijnactiviteiten. Het gebruik van het GLEC Framework zorgt voor consistentie en vergelijkbaarheid in de rapportage van CO2-uitstoot. Het stelt bedrijven in staat om hun uitstoot nauwkeurig te meten en te rapporteren, en om strategieën te ontwikkelen om deze te verminderen.

Power BI als ideale tool

Power BI is een krachtige tool voor data-analyse en visualisatie. Het stelt bedrijven in staat om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en inzichtelijke rapporten en dashboards te creëren. We implementeren Power BI daarbij als een geïntegreerde rapporteringslaag bovenop alle aanwezige applicaties (ERP, TMS, WMS, boordcomputers,...) om zo alle data nodig voor de CO2 uitstoot analyse in één geïntegreerde dataset te kunnen vatten.

Voor een transportonderneming kan Power BI gebruikt worden om de CO2-uitstoot te analyseren, trends te identificeren en strategieën voor vermindering te ontwikkelen. Het biedt ook de mogelijkheid om gegevens op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren, wat kan helpen bij het communiceren van de resultaten aan stakeholders.

En combineren we die berekening in Power BI met een Excel output via de Report Builder functionaliteit, én automatiseren we dan nog eens het uitsturen ervan met Power Automate, dan bouwen we op die manier een volledig geautomatiseerde reporting flow waarbij geïnteresseerde klanten periodiek een overzicht krijgen over de CO2 uitstoot van hun opdrachten zonder dat iemand in de transportonderneming er enig omzien naar heeft.  

TLCC: Uw partner voor CO2-uitstoot analyse

Onze onderneming, TLCC, is de aangewezen partner om u te helpen bij het realiseren van uw CO2-uitstoot analyse. Met onze uitgebreide kennis en ervaring in deze materie, kunnen wij u ondersteunen bij elke stap van het proces, van de implementatie van de berekening methodologie tot het gebruik van Power BI voor data-analyse en rapportage. We begrijpen de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met duurzaamheid in de transportsector en zijn toegewijd aan het helpen van onze klanten om hen hierin bij te staan waar mogelijk.

Ben je geïnteresseerd om te vernemen of wij een dergelijke CO2 rapportering ook op basis van jouw data kunnen maken?  Contacteer ons dan op info@tlcc.be of 0499/999.873 en dan maakt één van onze consultants graag tijd om de mogelijkheden te bespreken.

$show=/p/tlcc.html$type=one$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/tlcc.html

$show=/p/showcases.html$type=two$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/showcases.html

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/realisaties.html$type=grid$m=0$rm=1$sn=0$c=9$p=1

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/events.html

$show=/p/jobs.html$type=two$m=0$c=4$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

events,3,faq,3,in de kijker,6,jobs,1,nieuws,6,nieuwsbrief,7,realisaties,9,showcases,10,tlcc,1,
ltr
item
Power BI for Logistics: CO2 uitstoot Analyse in een Transportonderneming
CO2 uitstoot Analyse in een Transportonderneming
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNm7SOBC8iedYZzqof_D3MokQ30wjoz1jHyu5hUBzR97Q5oSYRxe8xP3t5dPLqW6ii3nIVk1UetDlDVZ2fzbBx-V5EOE4wOe2I7IF16Q65crokd63Z2fnrtJFjAlM6pxQGEZ2kKdPL2b9EoAcFoRMkEjx8gyDJVlxSXMm4ykyRZ3nYP8wFlUzkf5r1ESM4/w400-h400/ff9013ef-6a7d-4a0b-a2f7-c4c28c3a93c8.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNm7SOBC8iedYZzqof_D3MokQ30wjoz1jHyu5hUBzR97Q5oSYRxe8xP3t5dPLqW6ii3nIVk1UetDlDVZ2fzbBx-V5EOE4wOe2I7IF16Q65crokd63Z2fnrtJFjAlM6pxQGEZ2kKdPL2b9EoAcFoRMkEjx8gyDJVlxSXMm4ykyRZ3nYP8wFlUzkf5r1ESM4/s72-w400-c-h400/ff9013ef-6a7d-4a0b-a2f7-c4c28c3a93c8.png
Power BI for Logistics
https://www.powerbiforlogistics.be/2024/04/co2-uitstoot-analyse-in-een.html
https://www.powerbiforlogistics.be/
https://www.powerbiforlogistics.be/
https://www.powerbiforlogistics.be/2024/04/co2-uitstoot-analyse-in-een.html
true
4854927553133593126
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content